Leidens Beleg en Leidens Ontzet stadswandeling

Themawandeling met gids in Leiden

Leidens Beleg en Leidens Ontzet wordt ieder jaar uitgebreid gevierd. Rond 3 oktober viert heel Leiden uitbundig feest. Het alledaagse leven staat stil en de stad staat op z’n kop. De Leidenaren eten hutspot, haring en wittebrood en zingen tijdens de Reveille. Waarom? Dat gaat u allemaal horen tijdens deze stadswandeling.

De Nederlanden zijn tussen 1568 en 1648 verwikkeld in een oorlog met Spanje. Leiden kiest in 1572 de kant van prins Willem van Oranje en zijn watergeuzen. Leiden wordt dan (opnieuw) belegert door de Spanjaarden onder leiding van De Valdés. Hij kiest er voor om de stad in te sluiten en zijn bewoners uit te hongeren. Intussen naderen de Geuzen en zijn dijken in de polders doorgestoken.

In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 stort een deel van de Leidse stadsmuur in. De jonge Leidenaar Cornelis Joppensz. gaat op onderzoek uit en ontdekt dat de Spanjaarden weg zijn.

In de vroege ochtend van 3 oktober 1574 komen over de Vliet de Watergeuzen aanvaren. De Spanjaarden zijn gevlucht, de strijd is gestreden, Leiden is ontzet! De Watergeuzen delen haring en wittebrood uit aan de hongerige Leidenaren.

Meteen vanaf het Ontzet in 1574 worden de verhalen en herinneringen aan Leidens Beleg en Leidens Ontzet levend gehouden. In het huidige Museum De Lakenhal is een collectie van voorwerpen te zien die herinnerd aan deze tijd.

Wat vinden onze klanten van Groepswijzer.nl?

Tevreden over onze producten en service? Schrijf een google-review.

Alf Schneider
Alf Schneider
2021-11-08
Last week we booked a very nice chocolate workshop at 'Cacao van Jou' in Leiderdorp, were we had a very nice training on how to make bonbons and Truffles. It was fun and delicious, so when you are a bit affiliated to chocolate, you gonna enjoy it!
Veerle Wormer
Veerle Wormer
2021-11-01
Leuke activiteit als teamuitje en de organisatie is ontzettend behulpzaam + flexibel (vanuit onze kant ging er van alles mis). Dank!
Frits Biesjot
Frits Biesjot
2021-10-26
Vorige week teamuitje gehad met onze club uit Zoetermeer in den Haag: helemaal leuk!! Van alles en nog wat rond het Binnenhof: het Mauritshuis, Plein; je loopt door de geschiedenis van Nederland; en ondertussen allerlei toepasselijke vragen beantwoorden. Top!!!
Frank van Leeuwen
Frank van Leeuwen
2021-02-10
Groepswijzer.nl is specialist in Leiden. Zoekt u een bedrijfsuitje, uitje, personeelsuitje, groepsuitje, arrangement of andere activiteit dan kunnen wij dat voor u verzorgen. Grondige kennis van stad en streek garandeert de kwaliteit van uw uitje: de leukste puzzeltocht, de beste restaurants, de meest originele workshops, de beste rondvaartboten, de meest gastvrije gidsen en het meeste plezier! Wij doen onze uiterste best om van uw uitstapje een gedenkwaardig evenement te maken en nodigen iedereen uit een recensie te plaatsen.