Groepswijs I – Waarom hangt er een kist aan de galg in Den Haag?

door | apr 12, 2023 | Groepswijs | 0 Reacties

Leiden is een historische stad in Nederland, bekend om zijn universiteit die in 1575 werd opgericht. De Universiteit Leiden is een vooraanstaande instelling met een rijke academische traditie. Ze biedt een breed scala aan studierichtingen en staat bekend om haar onderzoeksexcellentie. De studentenpopulatie is divers en internationaal, met studenten uit verschillende culturen en achtergronden. De universiteit bevordert een stimulerende academische omgeving en moedigt studenten aan om actief deel te nemen aan onderzoek en maatschappelijke betrokkenheid. Leiden, met zijn schilderachtige grachten en historische architectuur, biedt een inspirerende omgeving voor zowel studeren als wonen.

In 1618 hangt op het Haagse galgenveld een kist aan een galg. Waarom hangt er een kist aan de galg?

Gilles van Ledenberg wacht eerder in de Gevangenpoort op zijn rechtszaak. Hij is er zeker van dat hij zal worden veroordeeld. Maar zover laat hij het niet komen; hij pleegt zelfmoord.
Maar daar nemen de autoriteiten echter geen genoegen mee. Zijn lijk wordt gepekeld om het houdbaar te maken en hij wordt in zijn kist voor de rechters geplaatst. Deze rechters veroordelen hem voor zijn misdaad tot de dood door ophanging. En zo komt het dat er een kist aan de galg hangt.

Waar of niet waar?

Den Haag kent vele verhalen. Tijdens de Broodje Aap-wandeling gaat u op pad met uw gids, die u bij een aantal locaties een verhaal zal vertellen. En telkens wordt dat verhaal besloten met de vraag: Is dit waar gebeurd of niet? Het is dan aan u om te besluiten of het te gek is voor woorden of dat er toch een kern van waarheid in zit.

 

Meer Groepswijs

Leiden, de universiteit en de studenten

Leiden, de universiteit en de studenten

Hoe Leiden aan zijn rrr kwam

Hoe Leiden aan zijn rrr kwam

Groepswijs XVI – De drie broers De Beveren

Groepswijs I – Waarom hangt er een kist aan de galg in Den Haag?

Groepswijs I – Waarom hangt er een kist aan de galg in Den Haag?

Groepswijs IV – Waar komt de Schreierstoren vandaan?

Groepswijs XX – Kladschilders…

Groepswijs XX – Kladschilders…

Groepswijs XIX – Straatnamen en huisnummers

Groepswijs XVII – Gewichten en de Waag…

>>>Groepswijs XV – Wat betekent deze plaatsnaam?<<<

>>>Groepswijs XIV – Wat weet je van Sushi?<<<

>>>Groepswijs XII – Gasthuis<<<

>>>Groepswijs XIII – Dordtse Schapenkoppen<<<